София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Точка 2 отпадна - Нинова остава на председателското място

На 49-ия Национален конгрес на БСП

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Точка 2 от дневния ред, която трябваше да реши дали да остане Корнелия Нинова на поста си на председател на Левицата, отпадна. По този начин лидерското място на Нинова остава категорично непоколебимо. 

Минути по-рано на 49-ия Национален конгрес Корнелия Нинова обяви, че оттегля своята оставка.

Припомняме, че на 28 юни, два дни сле евроизборите, лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка пред Националния съвет на партията. За оттеглянето на Нинова от лидерското място настояваше вътрешната опозиция, като основен аргумент е загубата на БСП от ГЕРБ на евроизборите.
На влизане кандидатът за председател на БСП Красимир Янков коментира, че БСП има нужда от нов стил и метод на работа. Той не допусна възможността Корнелия Нинова да оттегли оставката си или тя да не бъде гласувана.
На Конгреса Геогри Свиленски призовава да не гласуват промени в устава, а изборът за председател на БСП да бъде гласуван чрез преки избори.

Точката, която гласеше промени в устава отпада. 186 делегати на левицата я подкрепиха. 461 бяха против.