София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Токуда осъди Здравна каса

НЗОК възразява срещу иска

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Болница Токуда осъди Здравна каса за сума от 3,4 млн.лв. За извършена от болницата дейност през 2015 година. Въпросната дейност не е била платена от НЗОК, а причината е надвишени лимити.

НЗОК е възразила на иска с два аргумента – касата имала задължение по договор да плаща само до определен лимит и болница Токуда не е предоставила в срок фактури и спецификация за надлимитна дейност.

Присъденото обезщетение е на първа инстанция и по всяка вероятност НЗОК ще обжалва.

До дела се стигана, след като в началото на миналата година Върховният административен съд окончателно обяви за нищожно решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, с което бяха определени лимитите на лечебните заведения.

По данни на Центъра за защита правата в здравеопзването заради ограничението на касата от въвеждането му досега не са изплатени над 50 млн. лв. на различни лечебни заведения в страната.