София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тол-таксите оскъпяват горивата с 3 - 4 стотинки

Преди август цените няма да се повишават, твърдят от бранша

5 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Със средно 3 – 4 стотинки на литър ще поскъпнат горивата заради тол-таксите. Такава прогноза направи председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев за края на август.

Тол-системата за тежкотоварните автомобили предстои да бъде въведена в средата на август 2019 г.
По време на пресконференция Живодар Терзиев отговори на въпрос, че не се очаквало поскъпване на горивата през летния сезон.

Той дори се надявал до края на май и през юни цените да се стабилизират: "Да има успокоение, а защо не и намаление, каквото видяхме миналия октомври и ноември".

„През последните две - три години няма тенденция на летни поскъпвания на горивата”, каза шефът на БПГА.
Според Терзиев, на няколко пъти през годините дори е имало намаления през последния летен месец.

Случвало се така, защото ако няма световно повишаване на цената и обективни причини за това. “Август е доста по-слаб, което предполага борба за всеки клиент, дори и намаление на цените при нормални и равни останали условия”, каза още Терзиев.

Има различни оценки на дела на сивия сектор при петролния пазар, коментира старшият изследовател в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Той увери журналисти, че данните за сивия сектор „започват от 14-15 на сто и стигат до 30 на сто или 600 - 700 млн. лв. ДДС и акцизи“.

Безлов е сигурен, че големият проблем за този сектор, е че той няма система за собствени оценки. Затова не можело по-точно да се разбере колко е голям "сивият" пазар на петролни продукти.