София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Томислав Дончев предупреди президента да внимава с думите си

Президентът се е превърнал в политик, смята вицепремиерът

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

„Президентът се е превърнал в политик в пълния смисъл на думата. Като такъв ще го посъветвам да внимава с думите.", каза пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев по повод изказването на Румен Радев, че управляващите са загубили човешкия си облик във връзка с мораториума върху лекарствата.  „Той разбира, вече понатрупал опит в този занаят, че е важно управлението на надеждата – но да твърди, че се отнема надеждата, при положение намеренията са точно обратни, не знам на какво се дължи“, каза вицепремиерът. Относно критиките на Радев, че с лека ръка се харчат 700 млн. лв., Дончев коментира: "Няма как с лека ръка да се дадат 700 млн. лв." и допълни, че вярва на преценката на здравния министър.

За повишената цена на водата, Дончев заяви, че е необходимо инфраструктурата да се поддържа. „Водата в чешмата е услуга. Това не е дъждовна вода, трябва да бъде събрана, пречистена, прекарана по тръби и т.н. всичко струва пари. Все още има цели села и градове, които имат лошо водоснабдяваме и  това трябва да се финансира”, каза той. Според него, вариантите да се набавят средства за обслужване на ВиК системата са три – чрез европари,  чрез данъци, което по думите му не е справедливо, и трето – чрез финансиране от такса. Томислав Дончев определи поведението на Корнелия Нинова по прозорците на КЕВР като роля на българската Жана д'Арк.

Относно предстоящия вот на недоверие към кабинета, Дончев коментира, че това е напълно легитимна процедура и „не може да ни хвърли в уплах“.