София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Томислав Дончев: "Преговорите за Volkswagen са урок"

България е узряла за автомобилопроизводство

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Вицепремиерът Томислав Дончев се защити в сутрешен блок за провала със сделката за Volkswagen.Той каза, че българското правителство е направило всичко възможно, за да привлече инвестицията от атомобилния гигант, но компанията е искала напълно изградена инфраструктура, каквато България не може да си позволи да предложи на този етап.

"Държавата направи всичко възможно, което можеше да се направи. Държавата има лимит и ние за разлика от други не можем да обещаваме покупка." каза още вицепремиерът.

Въпреки неуспехът той смята, че преговорите с гиганта са били тежки и ще са урок занапред. Според него страната ни е узряла за подобно производство: "Ако не е фолксваген ще е друг. На България й е дошло времето и трябва да се включим в този бизнес.

Дали сме способни на тази работа, Томислав Дончев смята, че вече сме преминали успешно първи етап с производство на отделни авточасти, а сега е дошъл ред на цялостно автомобилопроизводство, което според него ще се случи много скоро.