София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Топ

Колко ни струва журналистката Елена Йончева

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Петя Владимирова, с която съм работил доста време и която не е по-лоша журналистка от Елена Йончева, да не кажа, че е чувствително по-добра, написала във ФБ – моля, който смята, че Елена Йончева е комунистическа пачавра, да напусне стената ми. Искам да кажа, че не съм съгласен само със стилистиката на това твърдение. Но смисълът си е горе-долу такъв.

Вече 30 години работя по вестници и сайтове, познавам почти всички в занаята и знам, че в България има множество журналисти, способни да направят и по-добре нещата, които Йончева е направила дотук. Само че малцина са тези, които са получили възможност. Кой може да се похвали, че държавата му е дала 2 милиона?

Самата Петя например е страхотна криминална репортерка и коментаторка, познаваща издъно съдебната система, но – първо, няма комунистически корен, и, второ, мъжът ѝ не се казва Сергей Станишев, а е художникът Иван Нинов.

По същия начин стоят нещата и със стотици други кадърни хора, не само в журналистиката.

Партията му наляла милиони, той не успял да прокара всичко през дебелото черво, спастрил нещо, направил някакво предприятие, плаща заплати примерно от 700-800 лева и вече ни го дават за пример, певци песни за него пеят и телевизиите филми за него правят.

А че с толкова пари е можело да бъдат направени къде-къде по-свестни и стойностни неща – карай, бе, вие, българите сте вечно недоволни и не можете да се зарадвате на успеха на другите.

Можем. Но не и на такива. Потрошили милиони, при това изсмукани от нас пари – па искат и да им се възхищаваме.

Петьо Бойчев например, който навремето беше заместник-главен редактор на „24 часа“, но не издържа на лицемерието и интриганството и се махна, направи един великолепен филм за сръбския офицер Дани Золтан, свалил „Стелт“-а край Белград по време на НАТО-вските бомбардировки. С бюджет, който не е и една стотна от това, което сега Борисов твърди, че държавата е дала за Йончева.

И колко други кадърни хора - във всичко - които са имали (не)щастието да не израснат в комунистическа фамилия или да си отимат гаджета станишевчета.

То и затова дереджето ни е такова. Щото и топ журналистите са ни такива.

И моля феновете на др. Йончева да не ме заяждат, че ѝ завиждам.

Няма за какво.