София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

"Топлофикация София" ЕАД ще гори отпадъци

Брюксел даде одобрение

4 годиниИкономика 8 Боряна Райчева

 

Съгласно правилата на ЕС за държавната помощ Европейската комисия одобри български планове за подпомагане на изграждането и експлоатацията на високоефективна централа за комбинирано производство на електроенергия и топлинна енергия, използваща гориво, получено от негодни за рециклиране битови отпадъци, като отговарящи на правилата на ЕС за държавната помощ.

 

От „Топлофикация“ ЕАД ще имат честта да изградят инсталацията, която ще бъде свързана с топлофикационната мрежа на София. Изграждането ще приключи до края на 2023г. За гориво ще бъдат използвани 180 000 тона битови отпадъци годишно.

 

Подкрепата, която ще получи „Топлофикация София“ е в размер на 90,8 млн. евро пряка безвъзмезна помощ от структурните фондове на ЕС.

 

Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестегер заяви, че мярката за подкрепа ще помогне на България да постигне целите си по отношение на енергийната ефективност и ще допринесе за намаляване на емисиите на CO2 в съответствие с целите на ЕС в областта на околната среда, без да се нарушава ненужно конкуренцията.