Гледай
на живо

Торнадо опустоши Хавана

Трима души са мъртви, а стотици ранени

Трима души загинаха, а 172-ма са ранени след като торнадо премина през  столицата на Куба, причинявайки щети на домовете, оставяйки кварталите в тъмнина и наводнявайки крайбрежни зони.

Хората в най-силно засегнатите квартали в Хавана са били предупредени да останат на закрито, след като опустошителната буря носеше превозни средства като колички за игра по улиците на града.

Бурята е ударила Хавана в неделя, а кубинският президент Мигел Диас-Канел, обиколи улиците заедно със спешените екипи още в тъмните часове преди зазоряване в понеделник. Той съобщи, че щетите от торнадото в кубинската столица са сериозни.

Драматични кадри и изображения, споделяни онлайн, показват опустошителните последици - преобърнати или смазани коли, пътища, блокирани от паднали дървета, и сгради, които са били изпочупени от силни ветрове.

Евакуирана е болница, която е претърпяла сериозни щети, а спасителите преминават през развалините, търсейки жертви и оцелели.

Жителите на столицата разказват,  че торнадото е звучало като реактивен двигател, когато връхлетяло със силен вятър, силен дъжд и градушка в неделя вечер.