София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българинът държи на традицията

30 години след прехода затваряме зимнина

пропускане
4 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Около и над две трети от пълнолетните българи са по-близо до  традицията и природата трийсет години след началото на прозападните промени в страната ни.
Изводите са от пореден сондаж на „Галъп интернешънъл“.
Над 70% от българите свидетелстват, че някога са приготвяли или често ползват т.нар. зимнина, включително туршия, лютеница, компоти и т.н. Предпочитат ракията да е домашна и своя, имат приятели или близки, които отглеждат домашни животни за храна или овощни дръвчета. Често използват домашна зимнина.
Над 60% от българите твърдят, че или отглеждат плодове и зеленчуци и домашни животни за лична консумация, или имат близки и познати, които го правят.
За повече от две трети от участниците в национално представителното изследване събуването на обувките вкъщи е от голямо значение – 71% отговарят, че когато имат гости, биха предпочели те да влязат в къщи едва след като се събуят. Една четвърт от запитаните са тези, които не биха предпочели гостите да са без обувки.
Традицията обаче е „победена“ от прогреса, ако се съди по отговорите на въпроса за домашните ремонти. 55% от участвалите в проучването заявяват, че твърдението „предпочитам сам да се справям с домашните ремонти“ не се отнася за тях. 41% обаче все още предпочитат да разчитат на себе си, а не на професионалисти,  що се отнася до домашните ремонти.
По-младите хора в по-големите населени места са онези, които са по-далеч от традиционните навици и вкусове.
Изглежда, че модерният начин на живот в големите градове, характеризиращ се с възможността да се сдобиеш с всичко необходимо на една ръка разстояние в кварталния супермаркет, не е заличил традиционното за българите приготвяне на продукти за зимата.