София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Традициите на Бъдни вечер

Светът очаква Рождеството на Божия син

7 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници, посветен на дома, огнището, но и на починалите роднини, които също се считат за част от семейството. В различните краища на страната народът я нарича Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка.

По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. Дървото е крушово, дъбово или буково. В предварително издълбана в него дупка се сипва червено вино, тамян и зехтин за берекет. Преди да се сложи в огъня, се запечатва с пчелен восък. Така приготвен коледният бъдник се смята за миросан и осветен и вече може да бъде принесен в жертва на божествата.

Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята като трябва да има 7, 9 или 12 ястия. Гозбите са постни. Трапезата трябва да е отрупана с всички, което се произвежда в домакинството: варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка.

Когато настъпи полунощ и Коледа, тогава ще дойдат коледарите, тогава ще се роди Христос. Облечени в нови дрехи, заметнати с ямурлуци, с калпаци, украсени с чимширови китки, пуканки, нанизани на червен конец, сушени сливи, стафиди, коледарите обхождат всички домове. Стопаните даряват богато коледарската дружина с колаци, дребни пари, месо, сланина, брашно, боб, лук, вино и орехи.

Следващият ден е Коледа. Тогава човек може да си пожелае каквото поиска, желанията се сбъдват.