Гледай
на живо

Трагичното срутване на стена на хвостохранилище взима още жертви

340 души са загиналите и безследно изчезналите

Броят на загиналите при скъсването на язовирната стена, което се случи в Югоизточна Бразилия миналата седмица, се увеличава.

Появиха се кадри от момента на голямата авария, която отне живота на стотици хора в Бразилия. Местната телевизия „Глобо” показа запис, на който се вижда как се къса стената на хвостохранилището край Брумадиньо. Милиони тонове химикали и кал заляха желязната мина и десетки къщи на живеещи в близост до обекта.

Повече от 340 души загинаха или се водят безследно изчезнали, като надежда за откриването на оцелели вече няма.
Прокуратурата разпореди ареста на петима, сред които трима служители на компанията, собственик на мината. На нея й беше наложена глоба от 250 млн. реала (66 млн. долара) заради екологичните щети, причинени от инцидента. Властите замразиха още 1 млрд. реала (265 млн. долара) от сметките й на компанията.

За три години това е втория подобен инцидент с тяхно хвостохранилище. През 2015 г. загинаха 19 души и случилото се предизвика екологична катастрофа. От минната компания обявиха намерението си да се откажат от използването на 10 аналогични съоръжения от съображения за сигурност.

Стената на язовира,съдържащ вода от отпадъците на металургичната промишленост, се скъса на 25 януари. Жителите на близките къщи бяха евакуирани, няколко сгради бяха унищожени от потоците кал. Бразилската минна компания "Вале", която притежава язовира, обяви намерението си да се откаже от използването на 10 аналогични съоръжения от съображения за сигурност.