София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Трайчо Трайков: Аз самия притежавам акции на "Еврохолд"

Според него ЧЕЗ са достатъчно добри собственици

5 годиниИкономика 5 Боряна Райчева

За намерението на ЧЕЗ да продават знаем много отдавна, защото това е нещо, което не бива да изглежда подозрително. Трябва вече да сме го асимилирали и да сме свикнали с него. Сега въпросът е на кого. Това каза бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е ефира на "Честно казано" с водещата Люба Кулезич.

При миналия голям опит за купуване "Инерком" най-много скандализира беше абсолютната невъзможност да се покажа откъде и по какъв начин може да бъде осигурено финансирането.

Щом няма начин да покажеш, че си банкируем, а въпреки това успяваш да си осигуриш очевидно финансиране щом като тръгваш с 5 милиона аванс невъзвръщаем ако по твоя вина не се получат нещата.

Трайчо Трайков каза, че самия той притежавам акции на Еврохолд. Купил съм ги преди 12-13 години.

На въпроса на водещата Люба Кулезич "Печелившо ли е да имаш акции от Еврохолд?" Трайков отговори: Нищо, което човек си е купил преди финансовата криза през 2007г. на финансовите пазари не е печелившо. От части не се освободих, защото докато бях министър и си бях наложил свои собствен мораториум. Така че зрителите са длъжни да знаят, че ако акциите на Европа се качат аз ще спечеля от това.

Дори и да не стане сделката с ЧЕЗ, няма нищо страшно. ЧЕЗ са достатъчно добри собственици.За намерението на ЧЕЗ да продава знаем много отдавна. Въпросът е на кого? При сделката с „Инерком“ не можеше да се покаже откъде идва финансирането. Щом не можеш да покажеш, че си банкируем, значи имаш отнякъде пари, които не можеш да обясниш. Сега по тази линия с „Еврохолд“ нещата изглеждат нормални.

Това има отношение не само към сделките в енергетиката в сливанията и придобиванията. Подкрепата би могла да бъде в различни форми. Може да е съвместно участие като акционерно участие. Понякога това се случва на следващ етап като една компания придобие някакъв актив те може да имат някакъв актив за влизане на друг акционер. Това отговори бившия министър на въпроса какво означава да подкрепиш един огромен кандидат за закупуването на актив какъвто е ЧЕЗ?

Относно Гинка Върбакова Трайчо Трайков коментира, че не "Инерком" не са получили достатъчна подкрепа от държавата. Но те в първия период след приватизацията ресурс на централата без да я модернизират, без да вложат нищо в нея и да взимат пари. Имаше определен брой часове, няколко хиляди часа или можеха да я модернизират и да използват като дойна крава, а след това да се опитат да получат някакво смекчаване на условията от правителството, което обаче беше ограничено от Европа.