София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Трайчо Трайков: Фолксваген избира Турция заради липсата на стимули в ЕС

"Надали такава компания би имала проблем с корупцията в България"

пропускане
5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Вероятно решението на Volkswagen действително няма да бъде в полза на страната ни. Това заяви общинският съветник Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Това, което преобърна решението, е свързано с плодовете на дългогодишни неудачни политики, обясни бившият министър, давайки пример с възможностите на образователната ни система, , както и "упоритото" нежелание на правителството на разработи транспортния коридор Север-Юг.

Трайчо Трайков заяви, че състоянието на общата среда в една страна не може да е маловажен фактор при вземането на подобно инвестиционно решение, но корупцията удряла най-силно малкия бизнес.

По негови думи компании от размера на "Фолксваген" не биха имали проблем с подобни проблеми, тъй като подписват с правителството дългогодишни ангажименти и получават преференциално третиране по всякакви въпроси.

Според Трайков решаващи за избора на инвеститора са както условията, така и цената. Той напомни, че още когато е участвал в правителството, е поставил въпроса, че ЕС трябва да помисли за стимули за компании, които избират да останат в границите на Съюза, а не извън него.

Той обаче не се съмнява, че подобна инвестиция може да се случи в Турция въпреки политиката на Ердоган, тъй като компании от такъв мащаб могат да договорят дългосрочни ангажименти с всяко правителство.