София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ТРАКИЙСКОТО СЪКРОВИЩЕ ТРЪГНА КЪМ ЛУВЪРА

ЗАСИЛЕНИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ПРИ ПРИДВИЖВАНЕТО НА ЕКСПОНАТИТЕ

9 годиниКултура 2 Боряна Райчева

Експозицията в Лувъра ще представи във френската столица едно от най-известните златни български съкровища – Панагюрското. То е открито преди 66 години и тежи над 6 килограма. Съкровището представлява 23-каратов златен сервиз с майсторски изработена орнаментика и е застраховано за 50 млн. евро.
Интересен факт е, че домакините на изложбата на българските археологически открития са впечатлени не толкова от златните екземпляри, а от бронзовата глава на Севт III. Затова, по думите на министъра на културата Вежди Рашидов, тя ще бъде акцент при нашето представяне.
Главата на тракийския цар Севт III e oтлята от бронз, очите са изработени от полускъпоценни камъни. Тя е част от находките в могилата „Голямата Косматка”, при град Шипка. Предполага се, че главата е отсечена от статуя в цял ръст на владетеля. За момента обаче няма доказателства за това твърдение. Само нейната застраховка преди пътуването е 13 млн. евро.
За първи път в историята бронзовата глава на Севт III, Панагюрското съкровище и още 1628 експоната от времето на тракийските царе се представят в най-престижния музей в света. Те ще бъдат разположени в четири зали и ще са достъпни за всички ценители на историята, които посетят Лувъра, през следващите 3 месеца. Изложбата стартира на 15 април.
За времето, в което ще се осъществи българската археологическа експозиция в Париж организаторите очакват тя да бъде посетена от 4 млн. души.
От културното ни министерство определят предстоящата изложба  като най-значимото събитие в културния календар на страната ни за тази година.
За последен път България е представяла толкова многобройни съкровища преди 41-на години. Тогава организатори са Людмила Живкова и професор Александър Фол.