София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Транспортна стачка парализира Атина

Парламентът гласува нови мерки за икономии

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Транспортна стачка в гръцката столица Атина. Няма да работят метрото, трамваите, градската железница, няма да се движат тролейбусите и автобусите. Стачка е обявена и в публичния сектор.

В центъра на Атина са насрочени множество демонстрации и се очаква градът да бъде напълно парализиран.

Протестите са срещу намеренията на управляващите да прокарат нов пакет се мерки за икономии в замяна на продължаване на външното кредитиране.

Гласуването на мерките в парламента трябва да започне късно вечерта в понеделник. Предвижда се улесняване на продажбата на имоти на длъжници като средство за изчистване на лошите кредите, които се оценяват на около 100 милиарда евро.

Освен това се затягат правилата, по които синдикатите могат да обявяват стачка, като вече ще се изисква стачните действия да бъдат подкрепени от повече от половината синдикални членове, а не както досега от 1/3.

От правителството уверяват, че по линия на тези мерки няма да бъде орязано нито едно евро, докато опозицията твърди, че готвените от управляващите рестрикции за тази година са на стойност 1.9 млрд. евро.

Гърция се надява да получи между 4,5 и 6,7 милиарда евро по спасителната програма до края на февруари.