София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Тренд": Разликата между ГЕРБ и БСП е около 1%

Според 75% от анкетираните политиците оказват натиск върху съдебната власт

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Разликата между ГЕРБ и БСП се стопява, като към момента тя е едва 1,3%, това сочи последното представително проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите към основните политически партии, институции и съдебната система. Проучването е реализирано в периода 6-12 ноември чрез пряко  интервю „лице в лице“ сред 1004 пълнолетни българи.
 
Друг важен акцент в изследването е, че независимо от добрите отзиви в последния европейски доклад за съдебната ни система, 75% от сънародниците ни са на мнение, че политиците оказват натиск на магистратите.  Разбивката показва, че 38 % от запитаните с  "по-скоро да" на въпроса дали политиката се меси в работата на съдебната система, а 37% са уверени, че го прави. 8% са на обратното мнение, а 17 на сто не могат да преценят.
 
Преобладаващо ниска е оценката, която анкетираните дават на работата на прокуратурата, като за 54% от тях са напълно недоволни от вършеното от държавното обвинение, а доволните са едва 21%.
 
Лошо е мнението и за работата на Висшия съдебен съвет, като едва 13% от запитаните са на мнение, че дейността на тази институция е полезна. Рекордьор по негативно възприятие  в съдебната система обаче е съдът, като 61% оценяват работата му отрицателно.
 
Основният проблем в съдебната система, който събира 3 пъти повече посочвания, в сравнение с втория в класацията, е корупцията. Липсата на независимост и политическото влияние се нарежда на второ място с 9% следвано от бавната работа на съдебната система (7%) и неадекватното законодателство (5%). 
 
Не предизвиква изненада сериозната подкрепа за последните акции на прокуратурата срещу български бизнесмени, като 81% от всички запитани ги подкрепят, като сред тях малко над половината (51%) напълно ги подкрепят. Само 10% пък остават скептични към действията на прокуратурата. 
Приблизително същият процент (83%) са на мнение, че държавното обвинение трябва да продължи с такъв тип акции. 
 
Ниски оценки получават и голяма част от останалите институции в страната. Една пета от всички запитани оценяват положително парламента, докато 71% са на обратното мнение. Сравнително по-добри са оценките за правителството, като 28% го оценяват положително срещу 62%, които дават отрицателна оценка. 
 
Различно е положението при президентската институция, при която имат превес положителните нагласи. 59% оценяват работата на тази институция положително, срещу  26%, които са негативно настроени.
 
Близо три четвърти от всички запитани пък са на мнение, че българските народни представители не трябват да се ползват с имунитет и само 14% смятат, че депутатите трябва да се ползват от това право.