София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Третата линия на метрото готова до края на годината

Ще бъдат назначени 40 нови машинисти

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Очаква се до края на годината метрото да свърже кварталите "Красно село" и „Левски”. По новата линия ще се назначат 40 нови машинисти.

30 хиляди пътници ще използват третата линия на метрото. По новото трасе ще се движат автоматични влакове, които ще са енергоспестващи и значително по-леки. Всички машинисти първо ще трябват да минат обучение и тестове на тренажора за подземни машинисти.

До края на годината ще бъде пуснат първият етап от 8 км и 8 метростанции. Вторият етап от 4 км до Околовръстния път на „Горна баня“ ще е готов през 2020 г. Метровлаковете посети и кметът Йорданка Фандъкова. „Имаме сериозен ефект до 25 %от намаляване на трафика, 11 000 тона спестени вредни емисии само от тези 12 км.”, каза тя.

На новите метростанции са изградени ограничители, които ще се отварят и затварят при спиране на влака.

Освен на новото трасе предпазни стени ще има и по линии едно и две. Първи с огради срещу самоубийци ще бъдат станциите "Опълченска" и "Национален стадион "Васил Левски". Причината - те са едни от най-рисковите. По новата линия на метрото ще се движат 16 влака, а 4 ще са в резерва. Поръчани са още 10.