Гледай
на живо

Третата линия на метрото ще спести до 90 хил. тона вредни емисии

До края на годината ще пристигнат новите влакове

Третата линия на метрото ще спести до 90 хил. тона вредни емисии Кметът на София Йорданка Фандъкова направи проверка на изграждането на третия лъч на метрото. В моме... thumbnail text

Кметът на София Йорданка Фандъкова направи проверка на изграждането на третия лъч на метрото. В момента се изграждат 12 км от третия лъч на метрото и 12 метростанции. Планирано е той да бъде готов до края на 2019 г.
Строителството на третия лъч от софийското метро започна в началото на 2016 г. с най-тежкия участък между "Красно село" и "Малък градски театър зад канала" в центъра на града.  Очакава се до края на 2019 година да бъде пуснат първият етап на метрото.

„ Този етап е с дължина около 8 километра. Ще бъдат изградени 8 нови метростанции. В момента се произвеждат и влаковете, които ще се движат по третата линия на метрото, а тази година 5 от тях вече ще са в България“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

С построяването на третата линия на метрото се очаква да бъдат спестявани до 90 хил. тона вредни емисии годишно.

Фандъкова заяви, че поетапно започва възстановяването на булевардите в София, които са засегнати от строежа на метрото.

Третата линия, която се строи в момента, ще свърже бул. "Владимир Вазов" с Околовръстния път при Горна баня.

Това ще е и първата линия на метрото, в която пероните ще са отделени със стъклени прегради от линиите. Преградите ще се отварят при пристигането на влака на метростанцията.

 В момента се разработват следващи проекти, които са свързани с разширяването на всички линии.