София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Третата линия на метрото ще спести до 90 хил. тона вредни емисии

До края на годината ще пристигнат новите влакове

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Кметът на София Йорданка Фандъкова направи проверка на изграждането на третия лъч на метрото. В момента се изграждат 12 км от третия лъч на метрото и 12 метростанции. Планирано е той да бъде готов до края на 2019 г.
Строителството на третия лъч от софийското метро започна в началото на 2016 г. с най-тежкия участък между "Красно село" и "Малък градски театър зад канала" в центъра на града.  Очакава се до края на 2019 година да бъде пуснат първият етап на метрото.

„ Този етап е с дължина около 8 километра. Ще бъдат изградени 8 нови метростанции. В момента се произвеждат и влаковете, които ще се движат по третата линия на метрото, а тази година 5 от тях вече ще са в България“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

С построяването на третата линия на метрото се очаква да бъдат спестявани до 90 хил. тона вредни емисии годишно.

Фандъкова заяви, че поетапно започва възстановяването на булевардите в София, които са засегнати от строежа на метрото.

Третата линия, която се строи в момента, ще свърже бул. "Владимир Вазов" с Околовръстния път при Горна баня.

Това ще е и първата линия на метрото, в която пероните ще са отделени със стъклени прегради от линиите. Преградите ще се отварят при пристигането на влака на метростанцията.

 В момента се разработват следващи проекти, които са свързани с разширяването на всички линии.