София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Трети опит да гласуват оставката на Методи Лалов

Предишните два се провалиха заради отпуски на съдиите

пропускане
5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

За трети път Висшият съдебен съвет прави опит да събере нужния кворум, за да гласува подадената от съдия Методи Лалол оставка. Първите два опита бяха през август, но поради липса на кворум, до обсъждане и гласуване не се стигна. Оказа се, че повечето членове на Съдийсаката колегия са в отпуска и няма как да се съберат на уречените за това дати.
 
Припомняме, че съдия Лалов вече  декларира готовност да се включи официално в политиката и поиска освобождаването му да е от началото на септември. Очаква се той да се кандидатира като общински съветник от листата на партия "Да, Българи" в София.
 
Заради провалените заседания на ВСС,  съдията заподозря членовете на Съвета в опит за саботаж на политическата му кариера и дори се закани да ги съди.
 
Лалов коментира и че ВСС проявява двоен стандарт, припомняйки, че не е имало проблем да се осигури кворум, макар и от Прокурорската колегия, когато трябваше да се гласува възстановяването на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев като прокурор. По думите му, тогава голяма част от членовете също са били в отпуска, но са успели да се съберат.
 
Методи Лалов е известен с острите си критики спрямо мнозинството във ВСС иглавния прокурор Сотир Цацаров.