София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Три българчета остават в болница след драмата в Болоня

Най-тежко е състоянието на 17-годишно момче

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Три от пострадалите седем българчета при взрив на цистерна на магистралата на 6 август. Най-тежко е състоянието на 17-годишно момче с изгорени стъпала,  настанено в клиника в Чезена. Другите двама ученици са с втора степен на изгаряния и се налага  лечението да продължи по-дълго.
 
Пред „Нова телевизия“ генералният ни консул в Милано Росен Руфев даде повече подробности за състоянието на най-тежко пострадалото дете.
 
 
Италианският министър-председател Джузепе Конте е посетил лично най-тежко пострадалите от взрива, между които и българското дете, като им вдъхнал кураж за справяне с преживяния ужас. Сред децата е имало и четири момичета, които не са пострадали физически, но едно от тях е имало нужда от психологическа помощ.
 
Една от учителките на децата Татяна Кинджакова, която е заедно с тях на стажа, съобщи, че общото състояние на пострадалите е добро и за тях се полагат максимално добри грижи. „Всичко е наред. Всичките наранявания са предизвикани от обгаряния, вследствие на взривната вълна.  Имаше стрес, но имаше възможност да се оправят нещата, защото всички ни помогнаха. Децата вече знаят, че животът е най-голямото благо, което може да бъде подарено на някого.“ каза Кинджакова.
 
Припомняме, че общо 20 български  ученици от Професионалната гимназия по механотехника в Силистра, изпратени на стаж в Болоня, са били настанени в общежитие, намиращо се на 400 метра от  магистралата, където се случи взрива. Минути преди инцидента осем от децата решили да отидат до близкия магазин и така се оказват на метри от катастрофата, при която живота си загубиха трима души, а над 70 бяха ранени.
Откажи
Уеб Дизай