София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Три фабрики изгоряха в Истанбул

Над 180 огнеборци гасят огромния пожар

5 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Огромен пожар избухна във фабрика за палети в Истанбул, съобщават турските медии. За кратко огънят се е разпространил и е обхванал и съседните индустриални обекти – фабрики за алуминий и текстил. Общо 4000 кв. метра горят, посочват властите в Турция.

Кметът на Истанбул съобщи, че разразилите се пожари, за щастие, не са отнели човешки живот, няма и пострадали. Той успокои жителите на града, че високият дим се дължи на сухите борови дървета, които горят, но в него няма химикали.

В гасенето на огъня са се включили 98 противопожарни автомобила и повече от 180 огнеборци от 18 области на Истанбул. Властите съобщиха, че пожарът е овладян.

От началото на 2018 година много фабрики в Истанбул бяха застигнати от същата участ. Според експерти в областта, тези пожари са умишлени, с цел собствениците на неуспешни бизнеси да получат пари от застраховката.

Председателят на Асоциацията на застрахователните агенти в Истанбул обяви пред медии, че пожарите не се дължат на случайна грешка или инцидент, а това е една квалифицирана измама. По думите му обаче, застрахователните компании не са засегнати от тази ситуация, защото те имат инструменти за управление на риска, а причините за пожарите могат да бъдат открити много лесно.