София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тридневен траур за палестинците обяви Абас

59 са жертвите на сблъсъците до Ивицата Газа

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

59 са убитите палестинци при сблъсъците на израелската граница с Ивицата Газа. Това се съобщава палестинското министерство на здравеопазването, цитирано от местни медии.

По време на сблъсъците повече от 2,7 хиляди души са били ранени, а 1 359 от тях са били ранени с огнестрелно оръжие. Според Министерството на здравеопазването на Палестина над 70 души са в сериозно състояние. Някои от жертвите са отведени в Египет за лечение, предаде ТАСС.

Според публикацията изданието Ал-Уатан министърът на здравеопазването на Египет разпоредил  да изпратят помощ на палестинците, седем линейки напълно оборудвани с всичко необходимо, включително медицински консумативи и лекарства. Те трябва да преминат границата с Ивицата Газа през следващите няколко часа и да обслужват болниците в граничния град Ел Ариш.

Във връзка с големия брой жертви и ранени палестински президент Махмуд Абас обяви в понеделник тридневен траур за палестинците.

Масови демонстрации на палестинците на границата на Ивицата Газа започнаха от края на март, а в понеделник те избухнаха с нова сила във връзка с церемонията по откриването на посолството на САЩ в Йерусалим. Кулминацията на протестите е днес, когато Израел празнува Накба (катастрофата). Денят отбелязва случилото се след основаването на държавата Израел на 14 май 1948 г., когато повече от 700 000 палестинци бягат от страната или са прогонени от домовете си.

Джонатан Конрикус, говорител на Израелската отбранителна армия, заяви в понеделник по време на брифинг за чуждестранни журналисти, че военните са изправени пред безпрецедентно насилие по време на бунтовете. Според него до 40 000 палестинци са участвали в сблъсъците в 13 различни района по границата на ивицата Газа с Израел.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова израелските сили за сигурност да се въздържат от използването на живи амуниции, а палестинците - да не организират провокации. Британското външно министерство нарече шокиращо нивото на насилие в Ивицата Газа и призова двете страни на конфликта да упражняват сдържаност.

Франция осъди насилието в Ивицата Газа, а Елисейският дворец припомни, че "президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди, че решението на САЩ да премести посолството в Йерусалим може да доведе до опасни последици".

 

Редица арабски държави осъдиха развитието в сектора и Лигата на арабските държави заяви, че откриването на посолството на Съединените щати в Израел в град Йерусалим е много опасно действие, чиито последици Вашингтон не предвижда.

Турция в солидарност с палестинците също обяви тридневен национален траур. Президентът на Републиката Тайип Ердоган нарече геноцида на израелските действия, добавяйки, че самата еврейска държава е терористична държава. Освен това Анкара оттегли своите посланици във Вашингтон и Тел Авив за консултации.

Армията, службите за сигурност и полицията на Израел са подложени на висока тревога във връзка с събитията от понеделник. Това  съобщава  Tвwitter от министър-председателят на еврейската държава Бенямин Нетаняху. Той добави, че "решителните действия на армията и силите за сигурност предотвратиха нарушаването на границите на Израел". Премиерът проведе и консултации по въпросите на сигурността с министрите на отбраната и вътрешната сигурност Авигдор Либерман и Гилад Ердан, както и с ръководството на армията и специалните служби.

Повишената готовност на силовиките е свързана с високата вероятност за нови масови протести на жителите на Палестина. Те се подготвят през последните няколко месеца за многомилиарното шествие от Газа, планирано във вторник, до разделящата структура на границата с Израел.