Гледай
на живо

ТРИФОН ЗАРЕЗАН ИЛИ СВЕТИ ВАЛЕНТИН?

Българинът почита повече празника на влюбените, показа наше проучване

ТРИФОН ЗАРЕЗАН ИЛИ СВЕТИ ВАЛЕНТИН? Днес цяла София беше настроена романтично. На ключови места в столицата продавачи бяха разположили с... thumbnail text

Днес цяла София беше настроена романтично. На ключови места в столицата продавачи бяха разположили сергии с огромни червени балони във формата на сърце, плюшени мечета и валентинки.
Макар, че Свети Валентин е традиционен празник на Запада , Римокатолическата и Англиканската църква, у нас той набира все по- голяма скорост. Все по-малко хората се сещат за празника на виното Трифон Зарезан.
Решихме да проверим, кой от двата празника е по -препочитан и дали любовта трябва да се изразява само в един ден в годината. Дали заради кризата, или, защото това повелява класиката, но най-разпространеният подарък за Деня на влюбените си остава червената роза- символ на силната и страстна любов.

Любопитен факт е, че във Великобритания 46 % от цветята, изпращани в Деня на влюбените, са рози. Миналата година мъжете във Великобритания са похарчили за празника Свети Валентин средно 39 лири, а жените - 22 лири.
Не по -назад остава и червените плюшени играчки, който днес буквално бяха залели столицата.

Любовното настроение витаеше цял ден в столицата и продължи до вечерта, когато на Моста на влюбените до НДК бяха запалени стотици летящи фенери, за които се смята, че носят съкровени желания към небесните сили.