София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Трима джихадисти задържани във Франция

Заподозрени са за атаката през август 2017г. в Каталуния

6 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Трима души, предполагаеми участници в поредицата ислямистки атаки в Каталуния през август 2017 т., са арестувани във Франция. Това съобщиха френската прокуратура и испанското вътрешно министерство, цитирани от световните агенции. Задържаните,  чиято самоличност и националност не се съобщават, са разследвани за "опит за убийство като част от терористична група" и за "престъпно терористично сдружаване". Все още не са им повдигнати обвинения.

Властите смятат, че тримата предполагаеми терористи са свързани с мароканеца Дрис Укабир, който се намира в испански затвор. Той е обвинен за членство в терористична организация и убийство като съучастник в нападението на 17 август с микробус на пешеходна зона в Барселона, при което загинаха 17 души и бяха ранени над сто.

Петима от терористите бяха убити ден след нападенията, след като прегазиха пешеходка в Камбрис. Тогава полицията съобщи, че нападенията са дело от 12-членна терористична клетка.

Двама от джихадистите загинаха от неволна детонация на експлозиви, шестима бяха ликвидирани от органите на реда. Двама оцелели са в испански затвор, а други двама заподозрени са пуснати под гаранция.