Гледай
на живо

Трима са в болница след влаковата катастрофа

Скална маса падна на релсите в Кресненското дефиле

Трима души са настанени за лечение в болница, вследствие на дерайлиралия снощи влак, а други петима са освободени за домашно лечение, това съобщават от пресцентъра на МВР.
 
Сред ранените са машинистът, помощник-машинистът на композицията, началник-влакът и един пътник. 
 
 "Хората са добре, нямат тежки наранявания, поясни областният управител на Благоевград.", цитиран от Нова телевизия.
 
Снощи в 18:55 часа огромна скала се стоварва върху  локомотива на влака от Петрич за София.  Инцидентът е станал на излизане от последния тунел в дефилето в посока гара „Черниче“. Локомотивът буквално е повдигнат над релсите, покатервайки се над скалните късове. 
 
След падането на скалния къс, малко след 19:00 часа при стартиралата незабавно спасителна операция, вагоните са издърпани назад, за да могат пътниците да се евакуират по въжения мост, намиращ се на 500 м след Османска чешма в посока Кресна. При удара има и съборен стълб на контактната мрежа, напрежението е било спряно и така не се е стигнало до допълнителни инциденти.
 
Тъй като място е трудно достъпно, това е затруднило изключително много спасителната операция. Въпреки това, всички общо 55-ма пътници от вагоните са изведени. 
 
От Националната компания по железопътна инфраструктура съобщиха,че работота по отстраняването на подвижния състав от линията е продължила до 2 часа през нощта. 
 
Сега предстои да се направи и проверка на целия скален откос, който е над линията, като целта е да се установи дали  има опасност от още срутвания. Едва след това, екипите на железопътната компания ще преминат към вдигане на локомотива, обясни генералният директор на НКЖИ Красимир Папукчийски.
 
Към настоящият момент линията е затворена, като се очаква отварянето й да се случи до 48 часа.
 
Проверката дотук е установила, че няма големи щети релсовия път, уточниха още от управата на железопътната компания.
 
Пострадалите пътници се очаква да получат обезщетение.