София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Трима столични лекари са участвали в групата за фалшиви ТЕЛК

Гешев обясни, че групата е разбирата с помощта на служител на МВР

пропускане
5 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Разследващите имат данни за над 100 случая на злоупотреби с ТЕЛК решения, но реално може да са повече. Това каза на бригфинг заместникът на главния прокурор Иван Гешев след вчерашната акция в София, при която беше разбита престъпна група за издаване на ТЕЛК решения на здрави хора.

Говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева обясни, че групата действа на територията на столицата от началото на годината. В нея са участвали трима лекари, двама от които са председатели на ТЕЛК комисии и са работили в 28 ДКЦ и Втора градска болница. Третият лекар е психиатър и управител на медицински център.

Гешев обясни, че групата е разбирата с помощта на служител на МВР, който се е представил за „клиент“ на групата и е минал по цялата престъпна верига. Той е платил капаро и крайна сума, за което е получил решение на ТЕЛК за това, че е над 50% нетрудоспособен, при положение, че е абсолютно здрав.

Провелата се спецакция в София е поредната срещу фалшифицирането на документи за инвалидност.