София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тръм уволни зам.-съветник по искане на Мелания

Мира Рикардел влязла в спор с първата дама

5 годиниПолитика 21 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни своя зам.- съветник за национална сигурност Мира Рикардел, по настояване на първата дама Мелания Тръмп, съобщават световните медии.

Мелания влязла в спор с Рикардел по време на обиколката си в Африка през октомври, когато Рикардел се опитала да намали отпуснатите държавни средства за тази обиколка.

„Канцеларията на първата дама смята, че Мара Рикардел повече не заслужава честта да работи в Белия дом“, каза говорителката на Мелания Тръмп Стефани Гришъм

От Белия дом обявиха, че Рикардел  ще продължи да подкрепя президента в нова роля в администрацията след напускането й, без обаче да уточняват  каква ще е новата длъжност на досегашния заместник-съветник за националната сигурност.

Според информирани източници по-рано тази седмица Мелания Тръмп се е оплакала на президента от отношението на Рикардел, която е бивш ръководен кадър на Боинг и е работила в предизборния екип на Тръмп.

Искането за оставка идва в момент, когато американските медии твърдят, че Тъмп обмисля сериозни промени в администрацията. Очаква се да бъде отстранен шефът на канцеларията на Белия дом Джон Кели или министърката по вътрешна сигурност Кристен Нилсън.