София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп: Афганистан е лаборатория за терористи

Тръмп иска САЩ да е като Русия

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази недоволство от факта, че страната му трябва да играе ролята на световен жандарм. Той подчерта, че Русия например поддържа ред в собствената си страна, а не в целия свят.
Според агенция TASS, цитираща Fox News, Тръмп е заявил, че американските военни са в Афганистан твърде дълго време.
Ние служим като жандарм за целия свят. Обърнете внимание на Русия, тя не е световна жандармия, тя поддържа реда в страната си, казва Тръмп.
Той добавя, че китайските военни също не са разпръснати по света.
„Значително намалихме силите си в Афганистан. Искам просто да напусна тази страна. Проблемът е, че тя изглежда като своеобразна лаборатория за терористи. Аз ще напусна страната и ще я оставим, но ще оставим много мощно разузнаване - каза Тръмп.
През февруари специалният представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад съобщи, че американската страна е обсъдила с талибаните изтеглянето на американски войски от Афганистан.
През март 2019 г. специалният пратеник на руския президент за Афганистан, директор на втория отдел на Азия в руското външно министерство Замир Кабулов, заяви, че парите, които Вашингтон изразходва за Афганистан, ще бъдат достатъчни, за да превърнат една страна от този „мащаб“ в рай.