София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп: Ако имате проблеми, обаждайте се

Това е нарушение на дипломатическият протокол

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

В медиите на САЩ се появиха данни, че президентът на страната Доналд Тръмп е посочил на световните лидери, че могат да му се обаждат на мобилния телефон и да му задават въпроси свързани със сигурността. Предложението, което представлява риск разговорите на президента да бъдат прехващани и да има изтичане на информация, е и нарушение на дипломатическия протокол, предаде The Hill.

Според запознати източници от Белия дом Тръмп е призовал министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо и президента на Мексико Пеня Нието да му се обаждат на мобилния телефон. По-късно източник от френското правителство посочи, че след срещата си Тръмп и неговият френски колега Еманюел Макрон са обменили номера, но не уточни дали френският държавен глава ще се възползва от предложението.

Въпреки че е нещо нормално хората да си звънят един на друг, разговорите между световните политици се контролират внимателно. Типичният дипломатически протокол предполага разговорите да се провеждат по сигурни телефонни линии.