София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп: Европа не ме интересува

Бил избран от американските данъкоплатци

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Американският президент Доналд Тръмп отхвърли критиките, че оценките за работата му в чужбина са ниски, посочвайки, че той е избран от гражданите на Съединените щати.

Той каза това  по време на заседанието на кабинета във вторник в Белия дом. Там имаше изложен плакат на Тръмп в стил "Игра на тронове", в който бе изтъкнато предупреждението му към Иран, че "санкциите идват".

Президентът Тръмп каза: „Не трябва да съм популярен в Европа. Искам Европа да плати. Не ме интересува Европа. Аз не съм избран от европейците, честно казано съм избран от американски данъкоплатци".

Продължавайки темата, че работата му е да служи на САЩ, а не на гласоподавателите от други страни, той продължи: „Ако бях популярен в Европа, нямаше да си върша работата. Бих могъл да бъда най-популярният човек в Европа, бих могъл да се кандидатирам за всеки офис, ако искам, но не искам. Искам хората да се отнасят с нас справедливо, а те не го правят“.

Коментарите на Тръмп са във връзка с изказване на провалилият се кандидат за президент Мит Ромни, който цитира проучване на европейското обществено мнение за американския лидер.

Сред обсъжданите теми в Белия дом е бил и въпросът за НАТО. Коментарът на президента Тръмп, че „иска Европа да плати“, е дошъл заради европейските съюзници, които се ползват от предимствата на членството в НАТО, без да плащат минимума от два процента от БВП за защита.  Американският лидер отново посочи, че  Германия плаща 1%, а трябва да плаща 4%.