София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп и Ердоган обсъдиха задълженията на Турция в НАТО

Обсъждали са и подсилването на търговията между двете страни

4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе неочаквана среща с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на срещата от високо равнище на НАТО в Лондон.

Турското правителство публикува снимки от срещата, а представител на Белия дом потвърди, че Тръмп и Ердоган са се срещнали по-рано.

Той не описа срещата като двустранен разговор, нито като неформален такъв, нито потвърди информацията, че тя е продължила около половин час.

Белият дом потвърди обаче, че двамата са обсъдили „важността на това Турция да изпълнява своите задължения в Алианса, и допълнително да подсили търговията чрез двустранни комерсиални дейности на стойност 100 млрд. долара“. Освен това те са обсъдили регионалните проблеми, свързани със безопасността и енергийната сигурност.

Тръмп и други лидери от страните-членки на НАТО се срещат за два дни в Лондон, за да обсъдят цял набор от проблеми, свързани с Алианса. Срещата лице в лице между Ердоган и Тръмп не беше част от официалния график.