София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

САЩ не са се отказали от среща с Пхенян

Между двете страни текат продуктивни преговори

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Вашингтон и Пхенян извършват продуктивни преговори по срещата на американския лидер Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен ун. Мястото и времето на срещата могат да останат същите. Ръководителят на администрацията във Вашингтон публикува съответното послание в Twitter в петък, предаде ТАСС.

"Ние провеждаме много продуктивни преговори със Северна Корея за предстоящата среща на върха, която, ако се случи, най-вероятно все така ще е в Сингапур, на същия ден - на 12 юни ", пише Тръмп. Президентът подчерта, че "ако е необходимо", срещата му със севернокорейския лидер може да се проведе и след определената дата.

Тръмп в четвъртък съобщи на Ким Чен ун, като му изпрати писмо, за решението си да се оттегли от срещата на високо равнище. В същото време американският президент се опита да наложи на КНДР отговорността за случилото се, като се позова на войнствените изявления на Пхенян.

В отговор на тази стъпка, представител севернокорейския лидер заяви, че  Пхенян все още е готов да проведе разговори с представители на САЩ "по всяко време и във всякакъв формат." Според дипломат, решението за отмяна на срещата на върха Тръмп показва колко сериозна е враждата между САЩ и КНДР и подчертава необходимостта от среща между двамата лидери.