София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп и Лавров са доволни от срещата си

Сергей Лавров се срещна с Майк Помпео и Доналд Тръмп

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Руският министър на външните работи Сергей Лавров посети Вашингтон. Вчера той имаше среща с държавния секретар Майк Помпео, а след това и с президента на САЩ Доналд Тръмп. Според министъра срещата с американския президент е проведена в атмосфера на взаимно разбирателство.
Страните са обсъдили ключови въпроси и според Лавров са обърнали специално внимание на контрола върху оръжията.
Сергей Лавров е засегнал и темата за икономическите санкции. Според него Москва ще продължи да разработва маршрути за транспортиране на руски газ, въпреки натиска от страна на Конгреса на САЩ.
„Конгресът сега буквално изгаря от желание да направи всичко, за да разруши отношенията ни. Работата, започната от администрацията на Обама, продължава. Но ние сме свикнали с този вид атаки, знаем как да реагираме на тях. Уверявам ви, че нито Nord Stream 2, нито Турският поток ще спрат “, заяви Сергей Лавров. 
Доналд Тръмп коментира преговорите си с руския външен министър в своя Twitter. Той нарече резултата от срещата много добър. Американският лидер очерта списък на дискутираните теми и изрази надежда за продължаване на диалога с Русия.
Според Сергей Лавров нормализирането на отношенията между Русия и САЩ е възпрепятствано от темата за намесата в американските избори. По време на това посещение тя беше активно обсъждана.
"Ако ни подозирате, тогава нека да изнесем фактите на масата. Нулева реакция. И сега ... след встъпването в длъжност предложихме: нека разкрием кореспонденцията от октомври 2016 г. до ноември 2017 г., за да разсеем подозренията. Сегашната администрация отказа да направи това, но, повтарям, ние сме готови за това “, каза Сергей Лавров.