София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тръмп и Путин поискаха свободни избори в Сирия

Русия и САЩ подкрепят териториалната цялост на страната

6 годиниПолитика 17 Боряна Райчева

Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин излязоха с обща декларация след срещата на Азиатско-тихоокеанския икономическа група във Виетнам. Двамата лидери публикуваха документа, който изцяло касае съдбата на Сирия след приключване на войната срещу Ислямска държава.

Президентите потвърдиха, че желаят Сирия да запази своята териториална цялост, суверинитет, независимост и единство, както и светския характер на държавата, в съответствие с резолюцията на Съвета по безопасност на ООН. Тръмп и Путин призоваха всички страни в конфликта от сирийска страна да се включат в женевския процес, както и да помогнат за неговия успех.

Двамата лидери се договориха още в Сирия да бъдат извършени конституционни промени, както и да се проведат напълно свободни избори.

Двамата се договориха двете страни да продължат да поддържат военните канали, по които си комуникират държавите, за предотвратяване на инциденти в Сирия. Според тях, именно добрата комуникация между армиите на САЩ и Русия е позволила в последните месеци ударите срещу Ислямска държава да бъдат много по-силни и ефективни.

Декларацията на двамата президенти обаче идва като резултат от общите срещи на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, а не от среща между двамата очи на очи. Вчера Путин призна, че причината за отсъствието на такава среща е и в неговия екип. „Имаше проблем с графика, както с моя, така и с този на Доналд Тръмп. Нашите екипи не успяха да се справят, както с графиците, така и с някои елементи от протокола. Аз лично ще накажа хората от моя екип, които не успяха да се справят с организацията на срещата“, каза Путин при завръщането си в Русия.