Гледай
на живо

Тръмп иска да закрие програмата „Зелена карта“

Целта е имиграцията да бъде намалена наполовина

Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да ограничи броя на приеманите имигранти, като за целта е подготвен законопроект, който закрива програмата „Зелена карта“, даваща на лотариен прнцип право на законно пребиваване в Щатите.

Сенатори Дейвид Пердю и Том Котън, които са автори на промените в законодателството, посочват, че с новите правила предимство ще имат кандидатите за американско гражданство, които владеят добре английски език, квалифицирани са и могат да се впишат в икономиката.

Предвижда се броят на приеманите имигранти, които са над 1 милион годишно, да бъда намален веднага с около 41 процента, а след 10 години – наполовина.

Отделно се предвижда да бъдат предоставяни визи на около 50 000 бежанци годишно.

Според новите правила ще се запази възможността амрикански граждани да могат да вземат при себе си семейството си, но само ако децата са непълнолетни. За навършилите пълнолетие деца няма да има преференции.

Законопроектът няма еднозначна подкрепа, тъй като бизнес организации са на мнение, че в следващите години американската икономика ще има нужда от нискоквалифицирани работници, които няма откъде да дойдат, ако имиграцията бъде ограничена.