София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп изненадващо посети Ирак

Серия от експлозии избухна до посолството на САЩ в страната

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Серия от експлозии избухна в четвъртък в специално защитената "зелена зона" на Багдад близо до американското посолство в Ирак. Според новинарския портал Shafaaq news, няколко минометни снаряда са се взривили близо до американската дипломатическа мисия.

Охраната на посолството е изстреляла предупредителни изстрели в отговор на нападението. Официален коментар на американската дипломатическа мисия все още няма.

По-рано някои арабски телевизионни станции съобщиха за мощна експлозия, която е избухнала в региона на Багдад, където се намира посолството на САЩ.

Инцидентът се случи след изненадващото посещението на американския президент Доналд Тръмп в Ирак вчера, където се срещна с американските военни. По време на изказването си президентът обяви, че не планира да изтегля войски на САЩ от арабска страна, а Ирак може да стане база за операции срещу терористи в Сирия. Това бе първото посещение на Тръмп в конфликтната зона.

"Съединените щати повече не могат да продължават да бъдат световен полицай", заяви Тръмп във военновъздушната база Айн Ал Асад, на 160 км западно от Багдад, защитавайки решението си да изтегли американски военни от Сирия". "Несправедливо е само ние, Съединените щати, да носим товара. Ние сме пръснати по целия свят. Намираме в страни, за които повече хора даже не са слушали. Честна дума, това е нелепо", добави той пред американски военни.

Властите на Ирак са били предварително уведомени за визитата на Тръмп в страната, но официални срещи не се състояха поради разногласия около организирането им и те бяха заменени с телефонни разговори, съобщи иракското правителство в комюнике, цитирано от Франс прес и ТАСС.

"Властите на САЩ съобщиха на иракското ръководство за желанието на президента на САЩ Доналд Тръмп да посети Ирак на 26 декември вечерта, за да поздрави новото иракско правителство и да се срещне с американските военни в състава на коалиционните сили, подкрепящи Ирак в борбата срещу "Ислямска държава", се казва в комюникето.

"Правителството на Ирак прие тази мобла и бяха планирани официален прием и среща с премиера Адел Абдел Махди, но тя не се състоя поради разногласия около организирането й", съобщиха от офиса на премиера.

Срещата била заменена с телефонен разговор, по време на който двамата обсъдили обстановката в региона в светлината на решението на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия, както и сътрудничеството в борбата срещу ИД. В комюникето на иракското правителство се посочва също, че Адел Абдел Махди поканил Тръмп да посети Багдад, а президентът също поканил премиера да посети Вашингтон.