София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп изпраща още 1500 военни в Близкия изток

На фона на конфликта с Иран

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Пентагонът назова основната цел за изпращането на американските военни в Близкия изток на фона на влошаващите се отношения с Иран. За това информира помощник-ръководителят на отбраната Кати Уилбаргер, цитиран от Риа Новости.
Тя подчерта, че американската политика спрямо Иран не се променя. "Ние не виждаме тези допълнителни сили като източник на враждебност, те са с отбранителен характер", обясни Уилбарг.
Според нея, основната цел на изпращането на американски войници в Близкия изток е да се върне Иран на масата за преговори. Тя отбеляза, че Вашингтон не търси конфликти с Иран, както се вижда от изявленията на държавния глава Доналд Тръмп и министъра на отбраната Патрик Шанахан.
На 23 май беше съобщено, че централното командване на американската армия е поискало увеличаване на своите отбранителни способности и допълнително въоръжение за противодействие на Иран. Тръмп каза, че става дума за 1,5 хиляди военни.
Отношенията между САЩ и Иран ескалираха преди година. В началото на май 2018 г. Тръмп обяви едностранното оттегляне на Вашингтон от ядрената сделка за 2015 г. и възобновяването на санкциите срещу Техеран. Новият пакет от ограничителни мерки срещу Съединените щати Иран влезе в сила през ноември. Санкциите се прилагат за износа на петрол, промишлеността, търговията и операциите на Централната банка на страната в долари.
Сега в Ирак, Афганистан и Сирия са базирани около 20 хиляди американски военни, като не се вземат предвид контингентът на корабите и авиационният персонал.