София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп: Мей ще провали търговската сделка със САЩ

Американският президент се чувства нежелан в Лондон

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Идеята на Тереза Мей да запази тесни икономически отношения с ЕС след Брекзит ще убие възможността за сключване на споразумение за свободна търговия със САЩ. Това казва президентът Доналд Тръмп в интервю за британския таблоид "Сън".

"Ако сключат такова споразумение, ние ще имаме вземане-даване с Европейския съюз вместо с Великобритания, това вероятно ще убие споразумението, което Лондон така пламенно иска да сключи с Вашингтон“, предупреждава Тръмп, като добавя, че плановете на Мей за Брекзит "определено ще засегнат търговията със САЩ , за жалост по негативен начин.

В интервюто американският президент казва още, че бившият британски външен министър Борис Джонсън би бил страхотен премиер.

"Не ги противопоставям един на друг. Просто казвам, че мисля, че той би бил страхотен премиер. Мисля, че той има необходимите способности да успее", казва Тръмп, цитиран от Ройтерс. Президентът заявява, че е много натъжен от факта, че Джонсън е напуснал правителството и казва, че се надява, че той ще се върне в даден момент.

В интервюто Тръмп споделя и разочарованието си от кмета на Лондон Садик Хан, който, според него, върши "ужасна" работа при управлението на британската столица. Президентът признава, че не се чувства добре дошъл в Лондон и че упреква за това Хан. Той споделя, че е бил информиран, че протестиращи ще пуснат над площада с парламента в Лондон огромен балон с бебе с лика на Тръмп. Пред таблоида Тръмп казва, че поради тази причина ще прекара толкова малко време в Лондон.

Тръмп и съпругата му Мелания ще пият чай с кралицата днес в Уиндзорския замък, припомнят от светочните информационни агенции.