София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп налага санкции на Турция

Заради конфликта в Сирия

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за санкциите срещу Турция във връзка с военната операция в Сирия. Това се съобщава в изявление, публикувано в понеделник от държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

"Президентът Доналд Тръмп вече подписа указ за принудително прекратяване на военните офанзиви на Турция в Североизточна Сирия. Това изпълнително постановление дава правомощията на Министерството на финансите и на Държавния департамент да обмислят въвеждането и налагането на санкции срещу организации или лица, свързани с турското правителство и участието в дейности, които застрашават цивилните или допълнително подкопават мира, сигурността и стабилността в Североизточна Сирия ", се казва в изявлението на Помпео, разпространено от Държавния департамент.

"Трима представители на турските власти от висок ранг, Министерството на енергетиката и отбраната бяха включени в списъка със санкции в съответствие с тези правомощия едновременно с подписването на постановлението", се подчертава в документа.

"За да избегне последствията от по-нататъшните санкции, наложени с новия изпълнителен указ, Турция трябва незабавно да прекрати едностранното си нападение в Североизточна Сирия и да се върне към диалог със САЩ по отношение на сигурността в североизточната част на републиката", заяви държавният секретар.