София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тръмп нарече Украйна "поразително корумпирана" страна

САЩ предвиждат военна помощ от 400 млн. долара седмично

пропускане
4 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Нивото на корупция в Украйна е значително по-високо, отколкото в която и да е друга държава, заяви американският президент Доналд Тръмп по време на пресконференция с финландския президент Саули Ниинисте. Текстът на брифинга е публикуван на уебсайта на Белия дом.

"Преди него (президентът на Украйна Володимир Зеленски.), Украйна беше известна с това, че е с поразяваща корупция. Поразяваща. Повече от всяка друга страна. Украйна беше смятана за една от най-корумпираните страни в света. Аз не обичам да давам пари на страна, която е така корумпирана “, каза Тръмп.

The Washington Post, позовавайки се на източници в администрацията на САЩ, заяви, че Тръмп е наредил да се замрази предоставянето на военна помощ на Украйна в размер на 400 милиона долара седмично преди телефонния разговор със Зеленски.

Решението на Тръмп да замрази финансирането се основавало на опасенията му, че "в Украйна има много корупция". Споменатите пари са предвидени в бюджета на фискалната година, приключила на 30 септември. Американската администрация се опасяваше, че ако не бъдат отпуснати парите, тогава това ще бъде нарушение на закона.

Впоследствие Белият дом разкри запис от разговора на Тръмп със Зеленски на 25 юли. По време на разговора двамата президенти обсъждат недостатъчната помощ за Украйна от ЕС, по-специално от Франция и Германия.вни пазари.