София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп нарече Зеленски президент на Русия

"Помогнаха ми и руснаци, както знаете, новият президент на Русия"

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече своя украински колега Володимир Зеленски руски лидер. Това се доказва от преписа на речта на Тръмп, разпространен в понеделник от Белия дом.

Отговаряйки на въпросите на журналистите относно Конгреса на САЩ, разследващ случая му за импийчмънт, Тръмп за пореден път критикува Адам Шиф, ръководителят на специалната комисия за разузнаване на Камарата на представителите на Конгреса, който е инициирал процедурата, и също така възхвалява Зеленски, наричайки го погрешно президент на Русия.

"Сега те [американските конгресмени] не искат да говорят за информатор, защото не мислеха, че ще публикувам препис от разговора [със Зеленски]. Когато публикувах разговора,"подкопах "предложението на Шиф. В заявлението се казва:" Помогнаха ми и руснаци, както знаете, новият президент на Русия (става дума за президента на Украйна Владимир Зеленски), добър човек, той направи изявление. "

Телефонният разговор на Тръмп със Зеленски предизвика скандал в САЩ и в крайна сметка стана причина за импийчмънт на американския лидер. Според политическите му противници американският президент се е опитал да убеди украинския си колега да започне разследване на дейностите на Хънтър Байдън в замяна на финансова и военна помощ на Киев.