Гледай
на живо

Тръмп нареди пълно изтегляне на САЩ от Сирия

Победили ИДИЛ в Сирия, това била целта на президента

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди окончателното изтегляне на американските войски от Сирия. Това съобщи агенция Блумбърг, цитирайки официален източник.

"Победихме ИД в Сирия, което по време на моето президентство беше единствената причина да сме там", каза той.

Администрацията на американския президент възнамерява незабавно да започне изтеглянето на американския военен контингент от Сирия, съобщава и "Вашингтон поуст", цитиран от ТАСС.|

Ройтерс отбеляза по-рано, че министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис се е изказал в подкрепа на запазване на американското военно присъствие в Сирия. В момента в Сирия има около 2 000 американски войници.

Руското външно министерство заяви, че присъствието на американските сили в Сирия се превръща в опасна пречка за постигането на мирно уреждане на конфликта, и обвини САЩ, че държат своите войски там незаконно.

"От фактор в борбата с тероризма незаконното американско присъствие в Сирия се превръща в опасно препятствие по пътя към уреждане", каза говорителката на министерството Мария Захарова.

Турция се оплака от бавното изпълнение на споразумение с Вашингтон за изтегляне на кюрдските бойци "Отряди за защита на народа" от град Манбидж, който се намира в предимно арабска територия западно от река Ефрат.

"Манбидж e място, където живеят араби, но те предадоха района на терористичната организация ("Отряди за защита на народа")", коментира преди дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред членовете на Организацията за ислямско сътрудничество в Истанбул, допълвайки: "Сега настояваме, че трябва да ги разчистите, да ги изгоните, или ние ще влезем в Манбидж. Говоря много ясно."

Ердоган заявил, че Турция също така била решена да донесе "мир и сигурност" в районите на изток от Ефрат, където "Отрядите за народна защита" контролират област, простираща се на повече от 400 километра по границата в посока Ирак.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви миналата седмица, че САЩ обмисля възможността за оттегляне от Сирия. Той обърна внимание на факта, че тази стъпка се приема като напрежение между САЩ и Турция, която преди това обяви намерението си да започне настъпление срещу позициите на сирийските кюрди, участвали в операции срещу ИД с американска подкрепа.

ТАСС посочи, че взаимодействието на САЩ с партньори в региона все още продължава. "Към днешна дата ние продължаваме да работим заедно с нашите партньори в региона", каза за агенцията полковник Роб Манинг, говорител на Министерството на отбраната на САЩ.

По-рано държавният департамент на САЩ съобщи, че Вашингтон предлага продажбата на ракетни системи "Пейтриът" на Турция на стойност 3,5 милиарда долара, предаде Асошиейтед прес.

Конгресът е бил уведомен за предложението за продажбата с цел подобряване на системата за противоракетна отбрана на Турция.

Държавният департамент посочи, че такова споразумение "ще подпомогне външната политика и националната сигурност на САЩ чрез подобряване на сигурността на ключов съюзник в НАТО, намиращ се на предни позиции в борбата срещу тероризма".