София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тръмп номинира Брет Кавано за член на Върховния съд

Това ще бъде второто назначение на американския лидер в съда

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Президентът Доналд Тръмп номинира за член на Върховния съд на САЩ консерватора Брет Кавано, който проведе разследването за извънбрачната афера на бившия президент Бил Клинтън и Моника Люински.

Тържествената церемония се състоя в Белия дом.

На събитието присъстваха и двамата членове на администрацията, както и редица сенатори и конгресмени, както и съпругата и двете дъщери на Кавано. "Този невероятно квалифициран кандидат заслужава бързо одобрение и двупосочна подкрепа“, каза Тръмп на церемонията.

Кавано не само е работил по случая Клинтън и Люински, но също така ръководи разследването за смъртта на член на екипа от правни консултанти на президента Клинтън - Винсънт Фостър, който, според официалната версия, се самоуби. Впоследствие Кавану играе една от централните роли в предизборната кампания на Джордж У. Буш.

Изборът на нов кандидат се дължи на факта, че Кенеди обяви на 27 юни оставкатаси, след три десетилетия работа. Съдия Кенеди, който навършва 82 години през юли, е член на Върховния съд на САЩ от 1988 г. насам. Новата кандидатура трябва да бъде одобрена от американския Сенат. Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич МакКонъл заяви, че гласуването по тази кандидатура ще се състои през есента.

Федералните съдии в САЩ се назначават до живот по предложение на държавния глава. Съответно съдебните назначения, изпълнявани от всеки президент, са най-"дългите" и може би най-важната част от вътрешното му политическо наследство. Тръмп вече е направил едно назначение във Върховния съд на САЩ през 2017 г. Кандидатурата на съдия Нийл Горсак беше одобрена от Горната камара на Конгреса.

Според американските анализатори, назначаването от Тръмп на друг член на Върховния съд ще доведе до засилване на позицията на консервативните кръгове в САЩ за години напред.