София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп обещал блестящо бъдеще за КНДР при пълна денуклеаризация

Помпео е в Пхенян за преговори между двете страни

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп гарантира блестящо бъдеще за Северна Корея, но при условие, че ядреният проблем на страната най-сетне бъде решен. Това съобщи в събота държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който е на официално посещение в Пхенян.

"Президентът Тръмп гарантира блестящо бъдеще за Северна Корея, но за тази цел е необходимо да бъде извършено пълно ядрено разоръжаване“, каза Помпео, цитиран от „Киодо“.

По-рано в събота американският държавен секретар започна втория кръг от разговори с ръководителя на единния фронт на корейската работническа партия Ким Йонг Чол.

Стана известно, че Съединените щати и Северна Корея са се споразумели да учредят работни групи по въпросите на денуклеаризацията.

Майк Помпео пристигна в петък в Пхенян, като това е третото му посещение в КНДР. Той ще напусне комунистическата страна на 7 юли, след което ще замине за Токио, където ще проведе тристранни разговори с Таро Коно, японски външне министър и с първия дипломат на Китай.