София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп отмени визитата си в Лондон

Президентът отказва да открие новата сграда на посолството

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Донлад Тръмп отмени посещението си в Лондон, което трябваше да се проведе през февруари. В британската столица Тръмп трябваше да открие новата сграда на американското посолство. Причината за отмяната е именно в тази сграда, за чието строителство решението бе взето от администрацията на Барак Обама.

Аз съм против, защото не подкрепям решението на Обама да продаде за малко пари едно от най-добрите ни посолства, а след това да построи ново в отдалечен район на града за 1,2 милиарда долара. Това е лоша сделка и аз нямам намерение да режа лентата“, написа Тръмп в Туитър.

Според вестник Daly Mail обаче новото посолство е само предтекст за отказа на Тръмп да посети Лондон и да се срещне с Тереза Мей. Истинската причина е, че президентът не е доволен от условията на визитата и нейното ниво.

Преди около година Тереза Мей връци на Тръмп официална покана за посещение от името на кралицата. Първоначално то се планираше за юни, впоследствие два пъти се променяше. През декември кметът на Лондон Садик Хан призова Тръмп да се откаже от държавно посещение във Великобритания заради това, че призна Йерусалим за столица на Израел.