София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп поздрави Путин за преизбирането му

Американският президент игнорирал бележките на съветниците му

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Асистентите на американския президент Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност го посъветваха да не поздравява руския лидер Владимир Путин за спечелването на последните избори. Това съобщи във вторник вестник "Вашингтон пост", който се позовава на източници в Белия дом.

Въпреки това обаче, Тръмп се обади по телефона на руския президент Владимир Путин, за да го поздрави за преизбирането му. По време на телефонния разговор на Тръмп била показана белжка „Не поздравявай“, която той игнорирал, пише ТАСС.

Държавният глава на САЩ не се вслушал и в препоръките на съветниците си да обсъди с Путин случаят „Скрипал“. Вместо това Тръмп се съсредоточил в разговора върху "общите интереси", както заяви Белият дом, включително Северна Корея и Украйна. Американският президент е изразил тревога от новите руски оръжия, за които Путин е говорил в своя реч неотдавна, повдигнал е и въпроса за ядрената заплаха в телефонни разговори с британския премиер Тереза Мей, френския президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел.

Пресслужбата в Кремъл съобщи, че разговорът между Тръмп и Путин се е провел по инициатива на американската страна. Лидерите обсъдиха развитието на сътрудничеството между двете страни и текущите международни въпроси, казват от Кремъл и отбелязват, че "като цяло разговорът е бил конструктивен, делови и съсредоточен върху преодоляването на натрупаните проблеми в руско-американските отношения".