София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп пред ООН: Зачитайте суверенитета на САЩ

Противоречиви реакции на речта му - негодувание и присмех

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Америка на първо място“ – до тази тема основно се сведе речта на американския президент Доналд Тръмп пред Общото събрание на ООН. Американският лидер избегна разговорите за глобализма и заяви, че независимостта и суверенитетът трябва да имат предимство на годишната среща на световните лидери в Ню Йорк.

“Америка е управлявана от американци. Отхвърляме идеологията на глобализма и прегръщаме доктрината на патриотизма”, обяви Тръмп.

"Затова Америка винаги ще избере независимост и сътрудничество по отношение на глобалното управление и контрол", каза президентът на САЩ и допълни: "Почитам правото на всяка нация в тази стая да преследва собствените си обичаи, вярвания и традиции. Съединените щати няма да ви кажат как да живеете, да работите или да се покланяте. Искаме само да зачитате нашия суверенитет в замяна"

По думите му това е причината САЩ повече да не признават и да не подкрепят Международния наказателен съд в Хага.

Тръмп също така се възползва от възможността да повтори своето виждане за търговски съюзи. "Ще проучим кой работи, кой не работи и дали страните, които получават нашите долари и нашата защита пазят нашите интереси", заяви Тръмп и подчерта, че САЩ ще даде чуждестранна помощ само на онези, които уважават Америка и нейните приятели.

В началото на речта си пред Общото събрание на ООН Тръмп обаче предизвика смях в залата, когато започна да изброява успехите на страната, постигнати по време на досегашния му мандат.

Той се похвали пред световните лидери, събрали се на високия форум в Ню Йорк, че американската икономика "преживява бум както никога досега" и че за по-малко от 2 години в Белия дом неговото правителство е свършило повече от почти всяко друго досега.

Думите му предизвикаха смях и шумно оживление сред присъстващите десетки държавни глави и делегати в залата. “Не очаквах такава реакция, но всичко е наред”, отвърна Тръмп.

Според него САЩ сега са "по-силна, по-сигурна и по-богата страна", отколкото преди той да встъпи в длъжност през януари 2017 година.

В речта си Тръмп призова световната общност да изолира Иран, определяйки страната като „комунистическа диктатура“. "Иранското ръководство сее хаос, смърт и разрушение. Те не зачитат съседите си, нито границите, нито суверенните права на страните”, каза американският лидер.