София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп предупреди: САЩ подсилват ядрения си арсенал

Болтън преговаря в Москва по Договора за ракетите със среден и малък обсег

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът Доналд Тръмп предупреди, че САЩ ще разширяват своя ядрен арсенал, за да окажат натиск върху Русия и Китай и всички държави, „които искат да играят тази игра…“.

По думите му, подсилването на арсенала  ще продължи, докато другите страни „не се вразумят“.

Пред журналисти американският президент повтори позицията си, че Русия е нарушила договора от 1987 за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие, подписан през 1987 год. от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов. Той отново заяви, че САЩ ще се оттеглят от този договор.

Междувременно съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън проведе разговори в Москва, след като Русия осъди американския план да се откаже от сделката.

Позицията на руснаците, изложена пред Болтън е, че изтеглянето от САЩ ще бъде "сериозен удар" за режима на неразпространение.

Въпреки това секретарят на Съвета за сигурност в Русия Николай Патрушев заяви, че Кремъл е "готов" да работи със САЩ за премахване на "взаимните" оплаквания по отношение на Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег на действие.

По време на посещението си в Москва Болтън посочи, че дискусиите с руските представители са били интензивни и че САЩ са направили много сериозни изявления във връзка с позицията си по договора.

Преговорите ще продължат "с нашите приятели в Европа и Азия", допълва Болтън. По думите му, консултациите с руските власти ще продължат както по ракетния договор, така и по други стратегически въпроси.

Той подчертава, че освен САЩ и Русия има още страни, които произвеждат ракети със среден обсег, като посочва конкретно Китай и Северна Корея.

Днес съветникът по национална сигурност на САЩ ще се срещне с руския президент Владимир Путин.