София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп разговаря с шведския премиер за задържан рапър

Шведската прокуратура удължи с шест дни срока на задържане

пропускане
5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в Туитър, че шведският премиер Стефан Льовен го е уверил, че към американския гражданин - рапърът Ей Ес Ей Пи Роки, ще бъде проявено справедливо отношение, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Тръмп е уверил Льовен, че няма риск Роки да избяга и е предложил да гарантира лично за пускането му под гаранция, или да помогне за намиране на "алтернативни начини" за решаване на ситуацията.

"Нашите екипи ще продължат консултациите и се договорихме да водим нов разговор през следващите 48 часа", добави Тръмп.

Преди разговора днес Льовен публикува изявление, в което подчертава, че ще се радва да разговаря с Тръмп за задържането на рапъра, но неговото правителство "не може и няма да повлияе на прокуратурата и съда". "Разбирам, че президентът Тръмп проявява личен интерес към случая. . . той изрази желание да разговаря с мен, което със сигурност е позитивно", заяви шведският премиер, цитиран от Асошиейтед прес.

"Ще обясня, че шведската съдебна система е независима. В Швеция всеки е равен пред закона, включително посетители от други страни", подчерта Льовен.

В петък шведската прокуратура удължи с шест дни срока на задържане на рапъра, докато разследва улично сбиване в Стокхолм. Роки беше арестуван на 3 юли след концерт на хип-хоп фестивала "Смаш" по подозрение в участие в сбиване на 30 юни.

Публикувани в социалните медии записи показват как Роки хвърля човек на земята.

Адвокат на рапъра заяви, че това е било при самоотбрана.