София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тръмп разклаща Световната търговска организация

САЩ Я НАПУСКАТ - СЪМНЕНИЯ, ЧЕ СА ОЩЕТЕНИ

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Световната търговска организация трябва да подобри работата си, ако това не стане САЩ ще се изтеглят от нея. Той многократно е заявявал, че щатите са подложени на несправедливо отношение от страна на световната търговия, а за тази ситуация е виновна организацията.

Припомняме ви, че американският президент заяви в социалните мрежи, че Световната търговска организация дава преференции а Китай, а преди два месец на съвещание на кабинета Тръмп нарече "бедствия" Северноамериканското споразумение за свободна търговия и Световната търговска организация.

Американският президент нападна словесно и ЕС, като заяви, че Съюза е почти толкова ужасен, колкото и Китай, но в умален вид. Тръмп е на мнение, че не е достатъчно ЕС да се откаже от мита върху вноса на американски автомобили.
От своя страна европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че ЕС е готов да започне евентуално търговско споразумение със САЩ, за да се сложи край на сегашния търговски конфликт с Вашингтон. Митата ще бъдат нулирани, но само ако САЩ направи същото.

Американският президент обаче, заплаши да въведе 25% мита върху вносните автомобили.